Seksualiteit 6

add close

Wil je zonder middelen voorkomen dat je zwanger wordt, dan kun je gebruik maken van periodieke onthouding of onderbroken geslachtsgemeenschap. Deze methoden zijn echter niet erg veilig.

Gebruik je wel een voorbehoedsmiddel dan zijn er veel mogelijkheden. Het condoom en de pil worden het meest gebruikt en zijn veilig. Bovendien beschermt het condoom ook tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA's).

add close

Periodieke onthouding is een onbetrouwbare methode van anticonceptie!

add close

Deze temperatuurmethode is wel bruikbaar als een vrouw juist zwanger wil worden. Het maakt inzichtelijk wanneer de ovulatie plaatsvindt en dus wanneer de vrouw vruchtbaar is. Daarvoor kan ze ook een ovulatietest gebruiken. Een ovulatietest meet de toename van het hormoon LH. Een toename van dit hormoon zorgt voor de ovulatie.

add close

Er kunnen namelijk al zaadcellen met het voorvocht de penis hebben verlaten. Voorvocht is een beetje vocht dat voor de zaadlozing uit de penis komt.

add close

Onderbroken geslachtsgemeenschap is een onbetrouwbare vorm van anticonceptie!

add close

Een arts brengt het hormoonstaafje aan in de bovenarm van de vrouw. Het geeft 3 jaar lang een hormoon af aan het lichaam en zo zwangerschap voorkomt.

add close

Het spiraaltje voorkomt een zwangerschap. In de baarmoeder kan zich geen embryo innestelen.

add close

De pil zorgt ervoor dat er geen eicel vrijkomt. De pil moet dagelijks worden ingenomen. De pil bevat hormonen waardoor er geen ovulatie optreedt.

add close

Een condoom schuif je over de stijve penis. Het condoom vangt de zaadcellen op. Een condoom beschermt bovendien tegen geslachtsziekten.

add close

Een morning after pill stelt de eisprong uit. Zo kunnen zaadcellen geen eicel bevruchten en raakt een vrouw niet zwanger. Het is dan wel belangrijk om de morning after pill zo snel mogelijk na de onbeschermde geslachtsgemeenschap in te nemen.

add close

Als de menstruatie uitblijft,

kun je een

zwangerschapstest doen te

koop bij een apotheek of

drogist.

add close

Voor een abortus gaat altijd een gesprek met een arts vooraf en een bedenktijd van 5 dagen. Deze 5 dagen bedenktijd staan in de Abortuswet en is bedacht zodat mensen geen overhaaste beslissing nemen.

Voorbehoedsmiddelen Periodieke onthouding

Bij periodieke onthouding hebben man en vrouw geen geslachtsgemeenschap in de vruchtbare periode. De vruchtbare periode is de periode rond de eisprong (ovulatie). Het moment van ovulatie (in de grafiek op dag 13) kun je aan de hand van de lichaamstemperatuur bepalen. Na de eisprong stijgt de lichaamstemperatuur met 0,2 à 0,3 graden tot de volgende menstruatie.
Maar uitgaan van de temperatuur is niet altijd even duidelijk en is deze methode dus onveilig om een zwangerschap tegen te gaan. Daarnaast heb je kans op een SOA.

Onderbroken geslachtsgemeenschap

Bij onderbroken geslachtsgemeenschap (coïtus interruptus) trekt de man zijn penis uit de vagina terug, als hij zijn orgasme voelt aankomen. De zaadlozing vindt dan buiten de vagina plaats. Maar dat kan tijdens vrijen gemakkelijk misgaan.

Voorbehoedsmiddelen

Het condoom en de pil zijn de meest gebruikte voorbehoedsmiddelen. Beiden beschermen goed tegen een ongewenste zwangerschap, maar alleen het condoom beschermt ook tegen SOA’s. Er bestaan meer voorbehoedsmiddelen zoals het spiraaltje, het hormoonstaafje en de prikpil.

Morning-afterpil

Wanneer je geslachtsgemeenschap hebt gehad zonder voorbehoeds-middel of wanneer het condoom is stuk gegaan kan er een eicel bevrucht zijn geraakt. Voor dat geval bestaat de morning-afterpil. De morning-afterpil is te koop bij een apotheek of drogist.

Zwanger?

Als je onbedoeld en ongewenst zwanger bent, dan kun je de zwangerschap laten beëindigen door een overtijdbehandeling (van 10 tot maximaal 16 dagen na het wegblijven van de menstruatie) of een abortus.

Wanneer je niet zwanger wilt worden of een vrouw niet zwanger wilt maken, kun je maatregelen nemen om bevruchting te voorkomen. 
Dit heet anticonceptie. Vroeger werd meestal zonder hulpmiddelen aan anticonceptie gedaan. Nu zijn er verschillende anticonceptie- ofwel voorbehoedsmiddelen.

Rotate your tablet/phone for the best view.